Ред вожње Мостар до

Погледај ред вожње

Мостар

Мостар представља управно сједиште Херцеговачко – Неретванског кантона, уједно и економско, културно, универзитетско и привредно средиште Херцеговине. Настао је у цвиетној долини реке Неретве чији су мостови од давнина имали своје чуваре – мостаре, по којим је овај град и добио име.

Одувијек је био раскршће многих цивилизација чији се дух у овом граду задржао до данашњих дана, и то је оно што га чини јединственим у односу на друге градове БиХ. Његово становништво углавном сачињава млада популација, а с обзиром на чињеницу да представља и свеучилишни центар регије може се слободно казати да је Мостар град младости. Насељава га приближно 126 000 становника.

Током деведесетих година, био је један од најразоренијих градова чије је културно – историјско наслеђе претпјело велике последице, међутим након рата интензивно је рађено на његовој обнови и реконструкцији.

Међу грађевинама које су претрпјеле највећу штету је његово главно обиљежје - јединствени Стари мост. Стари мост подигнут је у XVI вијеку и представља први споменик културе у БиХ који је стављен под заштиту УНЕСЦО-а. Његова послијератна реконструкција завршена је 2004. године.

Поново је изграђена Црква св. Петра и Павла, фрањевачка црква и њен звоник, Стара мостарска гимназија као и највиша зграда у Мостару подигнута у вријеме бивше Југославије – „Мостарка“. Такође, обнављају се улице које су биле најоштећеније у граду - Булевар Народне Револуције/Улица хрватских бранитеља и Улица Алексе Шантића/Твртка Милоша. Довршен је и главни објекат Свеучилишне клиничке болнице који представља једну од најбоље опремљених и најсавременијих болница на простору југоисточне Еуропе.

Отворени су и Шпански трг као и шеталиште Николе Шубића Зрињског које спаја поменути трг са Тргом хрватских великана, и ревитализовани паркови Зриневац и Парк нобеловаца на чијој се супротној страни налази парк Антуна Бранка Шимића. 

Херцеговачко-неретвански кантон чувен је и по једној од најбољих гастро понуда Балкана. Ово подручје познато је по традиционалним јелима органског поријекла међу којима су најпознатија: месо испод сача, домаћи хлеб, разне врсте сирева, свињски или говеђи пршут, морска и ријечна риба, домаћа вина и сокови, као и мед од љековитих трава.

Осим по изузетној гастро понуди, туристичка понуда Мостара позната је по занатским радњама и тржним центрима са разноврсном понудом. Такође, посебан ужитак представља посета овом граду током фебруара мјесеца, када се његовим улицама и крајолицима простире мирис чувеног бехара.

Аутобуске карте се могу купити на станици или директно од возача аутобуса. Будући да је Исток Аутобуска станица је у потпуности обновљена и обзиром на то да се налази у непосредној близини главне железничке станице, објекти, као што су барови и продавнице су на располагању путницима. Станица је такође опремљен са свлачионицама, где можете оставити свој пртљаг уз накнаду (око 2 КМ по комаду пртљага).

Аутобуска станица Исток:
Адреса: Трг Ивана Крндеља бб, Мостар
Тел: +387 36552025

Аутобуска станица Запад:
Адреса: Вуковарска бб, Мостар
Тел: +387 36348-680